Haberler / Qualcomm Basın Bültenleri
08.02.2018

Nokia ve Qualcomm 5G Yeni Radyo Ağ ve Cihazlarında 5G Temel Testlerini Tamamladı

• Ağ altyapısı ve cihazlar arasındaki 5G Yeni Radyo (NR) tanımlamalarıyla uyumlu ve başarılı birlikte işlerlik ile havadan yapılan testler
  • 5G NR testleri, piyasada bulunan bir Nokia AirScale baz istasyonunda ve Qualcomm Technologies'in 5G NR UE prototiplerinde gerçekleştirildi.
  • Nokia ve Qualcomm Technologies, 2019'da geniş çaplı 5G hizmetleri için standartlarla uyumlu altyapı ve cihazlar ile ekosistemi yönlendirdikçe operatör denemeleri de yapılmış olacak.
  • BT/EE, Deutsche Telekom, Elisa, KT, LGU+, NTT DOCOMO, Optus, SKT, Telia ve Vodafone Group operatörleri, 5G NR'yi doğrulamak ve denemek için Nokia ve Qualcomm'la çalışmaya kararlı.

Nokia ve Qualcomm Incorporated'ın (NASDAQ: QCOM) iştiraki Qualcomm Technologies Inc., resmi duyurusu aralıkta yapılan 3GPP 5G NR Sürüm 15 standardıyla uyumlu 3.5 Ghz ve 28 Ghz yelpazelerinde birlikte işlerlik testlerini tamamladı. Bu testler piyasada bulunan Nokia AirScale baz istasyonunda ve Qualcomm Technologies'in cihaz prototiplerinde gerçekleştirildi.

Temelini New Radio'nun oluşturduğu 5G teknolojisinin ticarileştirilmesine odaklanan Nokia ve Qualcomm Technologies, testlerini Nokia'nın Oulu, Finlandiya'da bulunan mükemmellik merkezinde gerçekleştiriyor. Bu testler aynı zamanda 2018'de operatörler ile gerçekleştirilecek olan saha testlerinin de temelini oluşturacak. Nokia, Qualcomm Technologies ve içinde BT/EE, Deutsche Telekom, Elisa, KT, LGU+, NTT DOCOMO, Optus, SKT, Telia ile Vodafone Group'un bulunduğu operatörler, 5G NR teknolojisinin doğrulanması ve denenmesi için zaten birlikte çalışma kararı almış durumdalar. Bu testler, Nokia ve Qualcomm Technologies'in başarıyla sonuçlanan esnek 5G arayüz testlerini temel alacak ve geniş yelpazeye sahip olan 5G hizmetlerine ve çeşitli hizmete sokma senaryolarına destek olacak.

Qualcomm Technologies ve Nokia'nın 5G NR işbirliği ve yakın zamanda gerçekleştirilen testler hakkında Eylül 2017'de yaptıkları açıklama doğrultusunda Nokia ve Qualcomm Technologies, sektörü yönlendirmede yakından çalışıyor ve 2019'da gerçekleşecek olan geniş çaplı 5G hizmetlerine öncülük ediyor. Bu hizmete alımlar, 3GPP standardıyla uyumlu 5G altyapısını ve cihazlarını temel alıyor. Böylece ticari ağın özellikle Amerika, Çin, Japonya, Kore ve Avrupa'da tam vaktinde piyasaya sürülmesine olanak sağlanıyor.

Nokia Mobil Ağlar Başkanı Marc Rouanne konu hakkında “Qualcomm ve Nokia tarafından gerçekleştirilen bu testler 5G'nin gelişimi için çok önemli. Daha da önemlisi, aralıkta başlayan 3GPP Sürüm 15 tanımlamalarını 100'den fazla müşteriye gönderdiğimiz AirScale baz istasyonumuzu ve Qualcomm Technologies UE prototipini kullanarak nasıl hızlıca uyguladığımızı ispatlıyor. Şimdi operatörlerle standartlara uygun ve havadan 5G NR denemelerini yapmak için önümüze bakabiliriz” dedi.

Qualcomm Incorporated Başkanı Cristiano Amon ise, “Küresel 5G NR standardını temel alan uçtan uca birlikte işlerlik bağlantı testlerinin başarıyla tamamlanması, 2019'da 5G NR'nin ticari ağlarda ve cihazlarda kullanıma sunulması için çok önemli bir adım. Standart uyumlu saha denemelerinde Nokia ve küresel operatörlerle birlikte daha çok çalışmak için can atıyoruz” dedi.

Qualcomm Hakkında
Qualcomm'un teknolojileri akıllı telefon devrimine güç veriyor ve milyarlarca insanı birbirine bağlıyor. 3G ve 4G'ye liderlik eden Qualcomm, şimdi de akıllı ve bağlantılı cihazların yeni çağı 5G'ye giden yolda öncülük yapıyor. Ürünlerimiz; otomotiv, programlama, IoT ve sağlık gibi endüstrilerde devrim yaratıyor ve milyonlarca cihazın daha önce hayal dahil edilemeyecek şekilde birbirleri ile bağlantı kurmasını sağlıyor. Qualcomm Incorporated, lisanslama birimi Qualcomm Teknoloji Lisanslama (QTL) ve patent portföyünün büyük bir bölümünü de kapsar. Qualcomm Incorporated'ın iştiraki Qualcomm Technologies, Inc., tüm iştirakleri ile birlikte bütün mühendislik, araştırma, geliştirme faaliyetlerimizi ve içerisinde yarı iletken iş birimimiz QCT'nin yanı sıra mobil, otomotiv, programlama, IoT ve sağlık birimlerimizin de bulunduğu bütün ürün ve servis işlerimizi yürütmektedir. Daha fazla bilgi için Qualcomm'un web, blog, Twitter ve Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Nokia Hakkında
Dünyayı bağlamak için teknoloji yaratır. Nokia Bell Labs'ın araştırmalarından ve inovasyonlarından güç alarak iletişim hizmet sağlayıcılarına, devletlere, büyük şirketlere ve tüketicilere sektörün en eksiksiz uçtan uca ürün portföyü, hizmeti ve lisanslama hizmetlerini sunar. Dijital sağlıkta yeni geliştirilen uygulamalar için 5G ve nesnelerin internetine altyapı sağlayarak teknolojinin geleceğini şekillendirir ve kullanıcı deneyimini dönüştürür. nokia.com

Qualcomm
Qualcomm Incorporated (NASDAQ:QCOM), 3G, 4G ve yeni nesil mobil teknolojilerinde dünya lideridir. Qualcomm Incorporated, Qualcomm’un lisanslama birimini, Qualcomm Teknoloji Lisanslama (QTL) ve patent portföyünün büyük bir bölümünü de kapsar. Qualcomm Technologies Inc., Qualcomm Incorporated’a bağlı olup diğer iştirakleri ile birlikte tüm Qualcomm mühendisliği, araştırmaları ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra yarı-iletkenlere dair işleri kapsayan QCT de dahil olmak üzere tüm ürünlerini ve hizmetlerini de gerçekleştirir. 25 yıldan daha uzun bir süredir, Qualcomm fikirleri ve icatları ile tüm dünyadaki insanları bilgiye, eğlenceye ve birbirlerine yakın olmalarını sağlayarak dijital iletişimin evrimine yön vermiştir. Daha fazla bilgi için Qualcomm’un web sitesi, OnQ blog, Twitter ve Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.