Haberler / REIDIN Basın Bültenleri
06.06.2018

Muğla'nın en yaşanabilir ilçeleri Bodrum ve Datça

REIDIN tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye'nin 81 ili genelindeki ilçe ve mahallelerin yaşanabilirlik düzeylerini ortaya koyan Sosyoekonomik Derecelendirme çalışmasına göre, Muğla'nın Bodrum ilçesi Türkiye'nin en yaşanabilir ilk 10 ilçesi arasına 9'uncu sıradan girmeyi başardı. A+ derecesi ile Muğla'nın en yaşanabilir ikinci ilçesi olan Datça ise Türkiye genelinde 21'inci oldu. Onları A derecesiyle Türkiye genelinde 31'inci olan Marmaris izledi.

Refah düzeyi, kültürel seviye, eğitim düzeyi gibi kategorilerdeki çeşitli parametrelere göre, bölgelerin yaşanabilirlik düzeylerini hesaplayan REIDIN Sosyoekonomik Derecelendirme çalışmasında 1.255 mahalle ve 258 ilçe değerlendirildi. Listenin ilk altı ilçesi İstanbul'dan çıkarken, Muğla'nın Bodrum ilçesi 9'uncu sıradan ilk 10'a girerek, sosyoekonomik açıdan en yaşanabilir ilçeler arasında yer almayı başardı.

Muğla'nın en yaşanabilir ilçeleri Bodrum ve Datça
2015 – 2017 dönem aralığında Türkiye'nin en yaşanabilir 10 ilçesinden biri olan Bodrum, yine ilk 10'daki yerini korudu. Muğla'nın en yaşanabilir ikinci ilçesi olan Datça ise 2015'te Türkiye genelinde 24'üncü sırada yer alırken, 2016'dan itibaren 21'inci sıraya yükseldi. 2017'de il genelinde 3'üncü olan Marmaris, Türkiye genelinde 2015-2017 yılları arasında 40'ıncı sıradan 31'inci sıraya yükseldi. Muğla ilçelerinin 2017 SED dereceleri incelendiğinde, en yüksek dağılıma sahip olan derecelerin A+ ve A- ağırlıklı olduğu görüldü.

Mahalle bazında Ortakent Yahşi ilk sırada
REIDIN SED bölge kapsamında bulunan 11 Muğla mahallesi arasında refah düzeyi bakımından A+ derecesi ile ilk sırada yer alan Bodrum ilçesine bağlı Ortakent Yahşi mahallesi, Muğla genelinde en yaşanabilir mahalle olarak öne çıktı. Ülke genelinde 1.255 mahalle arasında 61'inci sırada yer bulan Ortakent Yahşi mahallesi, 2015 sonuçlarına göre 31 basamak yükseldi. Muğla mahallelerinin 2017 SED derecelerinin A+ ve B+ aralığında bir dağılıma sahip oldukları görülüyor. Muğla mahalleleri genelinde A+, A- ve B+ dereceleri %27,3 ile eşit bir dağılıma sahip.

REIDIN hakkında
2007'den bu yana, gelişmekte olan piyasalara odaklı, lider bir gayrimenkul bilgi şirketi olarak hizmet veren REIDIN, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri için elde edilmesi zor verilere dayalı gayrimenkul fiyat endeksleri üreten ilk firmadır. Sahibi olduğu büyük miktardaki veriler ile iş ortaklarından gelen bilgileri harmanlarken yapay zeka algoritmaları ve tekniklerini kullanan, veri analizi ve bilimi alanında küresel bir oyuncudur. İş ortaklarına daha iyi stratejik kararlar vermeleri, gelirlerini artırmaları, maliyetlerini düşürmeleri ve rekabette avantaj sağlamaları için yardımcı olan, disiplinler arası veri bilimi ve veri analitiği şirketidir. İş ortakları arasında devlet kurumları, bankalar, sigorta şirketleri, perakende zincirleri, gayrimenkul geliştiricileri, emlak-gayrimenkul danışmanları, yatırım danışmanları ve değerleme uzmanları bulunmaktadır.

REIDIN