Haberler / Olmuksan International Paper Basın Bültenleri
09.01.2018

Meyve üretim miktarı 2017'de bir önceki yıla göre artarak yaklaşık 21 milyon tona ulaştı

TÜİK'in açıkladığı bitkisel üretim 2017 yıl sonu verilerine göre, bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 9,7 oranında artan meyve ürünlerinin üretim miktarı 20 milyon 809 bin tona ulaştı. Verimli bir narenciye sezonu beklediklerini ifade eden Olmuksan IP Türkiye Genel Müdürü Ergun Hepvar, “TÜİK verilerine paralel olarak yaş narenciye sezonunda önümüzdeki iki ayda ciddi bir yükseliş olacağını tahmin ediyoruz. Buna bağlı olarak 2016'ya göre yüzde 15'e varan oranda satış artışı yakalayacağımızı düşünüyoruz” dedi.

TÜİK Aralık 2017'de bitkisel üretim yıl sonu verilerini açıkladı. Buna göre; üretim miktarları 2017'de bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 4,2, sebzelerde yüzde 1,8 ve meyvelerde yüzde 9,7 oranında artış gösterdi. Üretim miktarları 2017 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 68 milyon 61 bin ton, sebzelerde 30 milyon 826 bin ton ve meyvelerde 20 milyon 809 bin ton olarak gerçekleşti.

Sebze-meyve ürünlerinden en dikkat çeken artış ve azalış verileri ise şöyle: Sebze grubunda yer alan domateste yüzde 1,2, karpuzda yüzde 2,1, salçalık kapya biberde yüzde 15,7 oranında artış oldu. Öte yandan üretim miktarı kavunda yüzde 2,2, sivri biberde yüzde 2,3 ve taze fasulyede yüzde 1,3 oranında azaldı.

Meyveler içinde üretim artışı gerçekleşen ürünler sırasıyla yüzde 34,9 ile kayısı, yüzde 14,4 ile kiraz ve yüzde 3,6 ile şeftali olurken sert kabuklu meyvelerden Antep fıstığında yüzde 54,1 oranında azalış görüldü.

“2016'ya göre yüzde 15 daha fazla satış bekliyoruz”
Narenciye ürünlerinin zorlu sevkiyat koşullarına uygun havalı kutular üreten Olmuksan IP Türkiye'nin genel müdürü Ergun Hepvar, yaş-meyve sebze sezonu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. TÜİK verileriyle paralel ilerleyen bir narenciye sezonu geçirdiklerini ifade eden Hepvar, “TÜİK verilerine göre meyve ürünlerinin üretim miktarının arttığı güzel bir yıl geçirdik. Biz de bu verilere ve müşterilerimizle olan görüşmelerimize dayanarak narenciye sezonunda önümüzdeki iki ayda sağlıklı bir yükseliş bekliyoruz. Bu yükseliş sektörümüzün zaten kuvvetli giden büyüme trendini daha da canlandıracak” dedi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nin 2017 verilerini de değerlendiren Hepvar, şöyle konuştu: “AKIB'e göre, narenciyede 2017'de önceki yıla kıyasla miktar bazında yüzde 11'lik bir artış var. 2017'de mandarinde yüzde 7 ve limonda yüzde 6 artış olduğu görülüyor. Bu ürünlerin bir yerden başka bir yere sağlıklı koşullarda taşınması çok önem taşıyor. Akıllı havalandırma sistemi ile ürettiğimiz oluklu mukavva kutular sayesinde limon ve mandalina gibi en hassas ürünler dahi fazladan üç gün daha taze kalıyor. Narenciye sezonuyla birlikte sağlıklı, çevreci ve ekonomik oluklu mukavva ürünlerimizle geçen yıla göre satış tonajımızda yüzde 15 artış rakamına ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Olmuksan IP olarak narenciye taşımacılığında sunduğumuz çözümlerle bu sezonda da tercih edilen marka olacağız. Bu alanda geliştirdiğimiz V50 Havalı Kutu çözümümüzle, Design Turkey Tasarım Ödülleri'nde ‘2017 İyi Tasarım Ödülü'nün sahibi olduk. Bundan dolayı çok mutluyuz.”

Nevra Çankaya
nevrac@marjinal.com.tr

Olmuksan International Paper hakkında
Türkiye'de 1968'den bu yana faaliyet gösteren ve 2013 yılında Olmuksan International Paper (BIST:OLMIP) adını alan şirket, ürün ve çözümleriyle oluklu mukavva ambalaj sektörünün lider firmalarındandır . Gebze, İzmir, Adana, Bursa, Çorlu ve Çorum'daki 6 kutu tesisi ve 1200'e yakın çalışanı ile yerel pazarda ve ihracat bölgelerine yüksek kalitede ve müşteriye özel ürünlerle hizmet sunmakta; sürdürülebilirlik, çevre bilinci ve iş güvenliği alanındaki küresel vizyonunu tüm paydaşlarına yansıtarak üretimini sürdürmektedir. 2016 itibariyle cirosu 600 milyon TL'ye ulaşan Olmuksan International Paper, 2016 yılı ISO Türkiye'deki ilk 500 Büyük Sanayi Şirketi sıralamasında bir önceki seneye göre 10 basamak çıkarak 191. sırada yer almıştır. Aralık 2016'da Capital dergisi tarafından yapılan “En Beğenilen Şirketler” anketinde tüm Ambalaj Sektöründe En Beğenilen 2. Şirket olarak seçilmiş, oluklu ambalaj üreticileri arasından listeye giren tek şirket olmuştur. 2016 yılında bir önceki yıla göre satış hacminde %3,5, hasılatta %15 büyüme gösteren Olmuksan International Paper, 2017'de piyasa koşullarının benzer şekilde devam etmesi durumunda, yıl sonuna kadar benzer büyüme trendini sürdürmeyi hedeflemektedir. 2017 yılının ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre satış hacminde %8 büyüme göstererek hedefi doğrultusunda sağlam bir adım atmıştır. Daha fazla bilgi için: http://olmuksan-ipaper.com/tr

International Paper hakkında
Kuzey Amerika, Latin Amerika, Avrupa, Kuzey Afrika, Asya ve Rusya'da üretim faaliyetleri yürüten International Paper (NYSE:IP); yenilenebilir fiber bazlı ambalaj, kağıt hamuru ve kağıt ürünleri alanında küresel çapta lider üreticidir. International Paper, ürünlerin korunması ve pazarlanmasına olanak veren ambalaj malzemeleri üreterek dünya ticaretine katkıda bulunurken tüketicilerin güvenliğini ön planda tutmaktadır. International Paper'ın portföyünde bebek bezi kağıdı, kağıt mendil ve diğer kişisel hijyen ürünleri, eğitim ve iletişimde kullanılan kağıtlar, market alışverişinde kullanılan kağıt torbalar, kağıt bardaklar, taşınabilirliği kolaylaştıran ve elverişlilik sağlayan gıda konteynerleri gibi birçok farklı tüketici ihtiyacına hizmet veren ambalajlama ürünleri yer almaktadır. International Paper EMEA bölgesinde, geniş çeşitliliğe sahip uygulamalarda kullanılan yüksek kaliteli boyut kesimli kağıt, kuşe ve kaplanmamış karton ve oluklu konteynerlerin lider tedarikçisidir. EMEA bölgesinde yaklaşık 9.000 kişiyi istihdam eden International Paper'ın bölgedeki net satışları 2016'da yaklaşık 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. International Paper hakkında daha fazla bilgi için www.internationalpaper.com

Olmuksan International Paper
Olmuksan International Paper, Türkiye oluklu mukavva ambalaj pazarının liderlerindendir. Geri dönüşümlü kağıt üreten bir kağıt fabrikası ve 6 kutu tesisinde Türkiye’nin tüm bölgelerinde yer alan müşterilerine en yüksek kalitede ürün ve hizmet sunmaktadır. Şirket, Kuzey Amerika, Avrupa, Latin Amerika, Rusya, Asya ve Kuzey Afrika'da üretim faaliyetleri yürüten, kağıt ve ambalaj sektörünün küresel lideri olan International Paper Kuruluşu’nun bir parçasıdır. ABD’de Memphis, Tenn. merkezli International Paper (NYSE:IP) yaklaşık 55,000 çalışanıyla stratejik olarak 24'ten fazla ülkede konumlanmaktadır. International Paper'ın 2015’teki net satışları 22 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. International Paper’ın ürünleri ve yönetimiyle ilgili detaylı bilgi için www.internationalpaper.com adresini ziyaret edebilirsiniz. EMEA Bölgesinde yaklaşık 9.000 kişiyi istihdam eden International Paper’ın bölgedeki net satışları 2015’te yaklaşık 2.6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.