Haberler / Qualcomm Basın Bültenleri
23.12.2017

Küresel mobil sektörü 5G NR için hazır

21 Aralık'ta Lizbon'da düzenlenen 3GPP TSG RAN toplantısında, ilk uygulanabilir 5G NR standardı tamamlandı. Toplantıya katılan mobil iletişim şirketleri[1]; “ilk 5G NR standardının tamamlanmasının, küresel mobil sektörünün 5G NR için kapsamlı geliştirme çalışmalarına başlamasını ve böylece 5G NR'nin büyük ölçekli denemelerinin ve ticari lansmanının 2019 itibariyle yapılmasını mümkün kıldığını” belirtti.

27 Ocak 2017'de Barselona'da toplanan küresel mobil sektör liderleri, 5G standardizasyon takvimini hızlandırmak için destek vereceklerini açıklamıştı. Toplantıda ayrıca, bağımsız olmayan (NSA) 5G NR operasyonuna yönelik ilk uygulanabilir standardın tamamlanması için bir ara dönüm noktası duyurulmuştu. Bu açıklamanın sonucu olarak 9 Mart'ta, Hırvatistan'ın Dubrovnik şehrinde gerçekleştirilen 3GPP RAN toplantısında planın hızlandırılması konusunda fikir birliğine varılmıştı. İlk standart ise, 3GPP sürüm 15'in bir parçası olarak tamamlandı.

Bu standardın tamamlanması, 3GPP sistemlerinin kapasitesini büyük oranda geliştirecek ve dikey pazar olanakları yaratılmasını kolaylaştıracak 5G NR'nin düşük maliyetli ve tam kapsamlı bir şekilde geliştirilmesi için önem bir dönüm noktası niteliği taşıyor. Dubrovnik'teki 3GPP'de de kabul edildiği gibi 3GPP, Sürüm 15'i, bağımsız 5G NR operasyonlarını da destekleyecek şekilde geliştirmeye devam etmeyi planlıyor.

[1] AT&T, BT, China Mobile, China Telecom, China Unicom, Deutsche Telekom, Ericsson, Fujitsu, Huawei, Intel, KT Corporation, LG Electronics, LG Uplus, MediaTek Inc., NEC Corporation, Nokia, NTT DOCOMO, Orange, Qualcomm Technologies Inc., Samsung Electronics, SK Telecom, Sony Mobile Communications Inc., Sprint, TIM, Telefonica, Telia Company, T-Mobile USA, Verizon, Vodafone ve ZTE

Qualcomm
Qualcomm Incorporated (NASDAQ:QCOM), 3G, 4G ve yeni nesil mobil teknolojilerinde dünya lideridir. Qualcomm Incorporated, Qualcomm’un lisanslama birimini, Qualcomm Teknoloji Lisanslama (QTL) ve patent portföyünün büyük bir bölümünü de kapsar. Qualcomm Technologies Inc., Qualcomm Incorporated’a bağlı olup diğer iştirakleri ile birlikte tüm Qualcomm mühendisliği, araştırmaları ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra yarı-iletkenlere dair işleri kapsayan QCT de dahil olmak üzere tüm ürünlerini ve hizmetlerini de gerçekleştirir. 25 yıldan daha uzun bir süredir, Qualcomm fikirleri ve icatları ile tüm dünyadaki insanları bilgiye, eğlenceye ve birbirlerine yakın olmalarını sağlayarak dijital iletişimin evrimine yön vermiştir. Daha fazla bilgi için Qualcomm’un web sitesi, OnQ blog, Twitter ve Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.