Haberler / GittiGidiyor Basın Bültenleri
06.07.2018

Klima lüks olmaktan çıktı, satışlar geçen yıla göre yüzde 40 arttı

Türkiye genelinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, klima satışlarında da dikkat çeken bir artış yarattı. GittiGidiyor'un verilerine göre; adet bazında toplam klima satışının yüzde 40'ı Adana, Hatay, Muğla, Antalya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mersin, Mardin ve Gaziantep şehirlerine yapıldı. GittiGidiyor Ticari Direktörü Bülent Elçin, “Yaz mevsimi her yıl daha sıcak geçiyor. Klima artık lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç haline geldi. Bu yıl haziran ayında GittiGidiyor'dan yapılan klima satışı adet bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 arttı. Tüketicilerin ortalama bütçesi ise 2500 ile 3000 TL arasında seyretti” dedi.

Türkiye'de hava sıcaklığının giderek yükselmesi ve mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, klima satışına hız kazandırdı. 22 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunan ve her saniyede 1 ürün satışı gerçekleştiren Türkiye'nin öncü e-ticaret sitesi GittiGidiyor, 40 dereceye varan sıcak havadan bunalıp klima satın almaya yönelen tüketicinin tercihlerini ortaya koyan verileri paylaştı.

GittiGidiyor Ticari Direktörü Bülent Elçin, yaz mevsiminin her geçen yıl daha sıcak geçmesi sebebiyle klima alışverişinin lüks olmaktan çıkıp ihtiyaca dönüştüğüne dikkat çekti. Satışların adet bazında önemli oranda arttığını belirten Elçin, “Bu yıl haziran ayında GittiGidiyor'dan yapılan klima satışı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artarken, bir önceki aya göre ise yüzde 20'nin üzerinde artış gerçekleşti. Temmuz ayında daha fazla artan hava sıcaklığıyla satışların katlanmaya devam edeceğini ayın ilk günlerinden hissetmeye başladık. Yaz boyunca sürecek kampanyamızla da tüketiciye yüzde 35'e varan indirim fırsatı sunuyoruz” dedi.

En az klima Karadeniz'e satıldı
Satışların bölgesel dağılımı incelendiğinde en çok güney illerinden talep olduğunu belirten Elçin, “Klima satışlarının yüzde 40'ı Türkiye'nin güneyinde yer alan Adana, Hatay, Muğla, Antalya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mersin, Mardin ve Gaziantep şehirlerine yapıldı.  Zonguldak, Karabük, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize ise toplam satışlardan yüzde 3 ile en düşük payı alan şehirler oldu. Satışlarda; İstanbul, İzmir ve Ankara yüzde 30'luk paya sahip olurken, yüzde 27'lik dilim ise diğer şehirler arasında dağıldı. Adet bazında en çok klima satın alınan şehirler sırasıyla İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Hatay, Şanlıurfa, Mardin, Muğla ve Bursa oldu” diye konuştu.

Ortalama bütçe 2500-3000 TL arasında
Bülent Elçin, klima seçiminde fiyat, enerji tasarrufu ve klimaların metrekare bazındaki performansını etkileyen BTU (İngiliz ısı birimi) gibi kriterlerin göz önünde bulundurulduğunu ve tüketicilerin klima için ortalama 2500 ile 3000 TL arasında bütçe ayırdığını söyledi. Elçin, tercih edilen klima tipleriyle ilgili ise şöyle konuştu: “Türkiye genelindeki tüm satışlarda genellikle 12000 ve 18000 BTU'luk klimaların tercih edildiğini gördük. Tüketicilerin yüzde 46'sı 12000 BTU'luk klimaları tercih ederken, yüzde 23'ü 18000 BTU'luk klimaları satın alıyor.”

Yüzde 35'e varan indirim fırsatı
GittiGidiyor, yaz boyunca sürecek klima kampanyasıyla 60'tan fazla markanın 300 çeşit ürününü yüzde 35'e varan indirimlerle tüketicilere sunuyor. İlgili kampanyaya linkten ulaşılabiliyor: https://www.gittigidiyor.com/kampanya/klimalar1

GittiGidiyor hakkında
2001 yılında kurulan ve Türkiye'nin ilk online pazaryeri olan GittiGidiyor, 2011 yılında global e-ticaret devi eBay'in çatısı altına girdikten sonra sektördeki öncü konumunu daha da güçlendirdi. Ayda ortalama 83 milyon ziyaret alan ve 22 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunan GittiGidiyor, avantajlı fiyatlarla milyonlarca ürüne ev sahipliği yapan; bireysel satıcılar, KOBİ ve büyük işletmelerin mağaza açıp işlerini büyüttüğü güvenli bir alışveriş platformudur. 50'den fazla kategoride 15 milyondan fazla ürün çeşidiyle farklılaşan GittiGidiyor, ödemeleri %100 güvence altına alan ödeme-onay sistemi “Sıfır Risk” kullanır. Her saniyede 1 ürünün satıldığı site, 7 milyon kez indirilen mobil uygulamalarıyla ve mobil cihazlara uyumlu alışveriş ekranlarıyla trafiğinin 75'ini mobilden almaktadır. www.gittigidiyor.com/cadde sayfası ile stil sahibi bir yaşam için öneriler ve uzman editörler tarafından hazırlanan özel içerik platformu blog.gittigidiyor.com ile alışverişte rehber olacak içerikler sunan GittiGidiyor, ulusal ve uluslararası alanda önemli e-ticaret ödülleriyle başarılarını taçlandırmaya devam ediyor. www.gittigidiyor.com