Haberler / REIDIN Basın Bültenleri
05.11.2018

İzmir'de konut yatırımından elde edilen toplam getiri 3 yılda 1.160 puan arttı

REIDIN'in 81 il, 258 ilçe ve 1.255 mahalleden gelen veriler ışığında hazırladığı Konut Yatırımı Toplam Getiri Endeksi'ne göre, endeks başlangıç dönemi olan Ocak 2015'te 1.000 puan olan Türkiye geneli Konut Yatırımı Toplam Getiri Endeksi, Eylül 2018'de 1.815 puana yükseldi. İzmir, en yüksek getiri sunan şehirler arasında ilk 5'te yer alırken, şehirde konut yatırımından elde edilen toplam getiri 3 yılda 1.160 puan arttı.

REIDIN Konut Yatırımı Toplam Getiri Endeksi'ne[1] göre, en yüksek getiriye sahip olan ilk 5 şehirden biri olan İzmir'de, endeks başlangıç dönemi olan Ocak 2015'te 1.000 puan olan Endeks, Eylül 2018'de 2.160 puana yükseldi. Buna göre, İzmir'de Ocak 2015'te yapılan 1.000 TL'lik konut yatırımının Eylül 2018'de 1.160 TL'lik toplam getiri sağlayacağını söylemek mümkün.

İl Ocak 2015 Eylül 2017 Eylül 2018 Ocak 2015 - Eylül 2018 Değişim Oranları
İzmir 1.000 1.782 2.160 %116

İzmir'deki en yüksek getiri Dikili ilçesinde
Eylül 2017'de 1.889 puan ile dördüncü sırada yer alan İzmir'in Dikili ilçesi, Eylül 2018'de 2.488 puan ile zirveye çıktı. Geçtiğimiz yıl eylül ayında 1.970 puan ile zirvede bulunan Seferihisar ilçesi, Eylül 2018'de 2.461 puan ile üçüncü  sırada yer aldı.

İlçe Ocak 2015 Eylül 2017 Eylül 2018 Ocak 2015 - Eylül 2018 Değişim Oranları
Dikili 1.000 1.889 2.488 %149
Foça 1.000 1.881 2.484 %148
Seferihisar 1.000 1.970 2.461 %146
Çiğli 1.000 1.865 2.403 %140
Aliağa 1.000 1.885 2.401 %140

Mahalle bazında en yüksek getiri Bornova Kazımdirik mahallesinde
Eylül 2017'de 2.104 puan ile dördüncü sırada bulunan Bornova'nın Kazımdirik mahallesi, Eylül 2018'de 2.746 puanla ilk sırada yer aldı. Balçova ilçesine bağlı Eğitim mahallesi, geçtiğimiz yıl eylül ayı sonuçlarına göre, 2.180 puan ile ikinci sırada yer alırken, Eylül 2018'de ise 2.576 puan ile beşinci sırada yer aldı.
İlçe Mahalle Ocak 2015 Eylül 2017 Eylül 2018 Ocak 2015 -
Eylül 2018 Değişim Oranları
Bornova Kazımdirik 1.000 2.104 2.746 %175
Seferihisar Camikebir 1.000 2.068 2.659 %166
Konak Altıntaş 1.000 2.015 2.600 %160
Karabağlar Bahçelievler 1.000 2.064 2.593 %159
Balçova Eğitim 1.000 2.180 2.576 %158

REIDIN hakkında
2007'den bu yana, gelişmekte olan piyasalara odaklı, lider bir gayrimenkul bilgi şirketi olarak hizmet veren REIDIN, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri için elde edilmesi zor verilere dayalı gayrimenkul fiyat endeksleri üreten ilk firmadır. Sahibi olduğu büyük miktardaki veriler ile iş ortaklarından gelen bilgileri harmanlarken yapay zeka algoritmaları ve tekniklerini kullanan, veri analizi ve bilimi alanında küresel bir oyuncudur. İş ortaklarına daha iyi stratejik kararlar vermeleri, gelirlerini artırmaları, maliyetlerini düşürmeleri ve rekabette avantaj sağlamaları için yardımcı olan, disiplinler arası veri bilimi ve veri analitiği şirketidir. İş ortakları arasında devlet kurumları, bankalar, sigorta şirketleri, perakende zincirleri, gayrimenkul geliştiricileri, emlak-gayrimenkul danışmanları, yatırım danışmanları ve değerleme uzmanları bulunmaktadır.

[1] REIDIN Konut Yatırımı Toplam Getiri Endeksi bir konutun satış fiyatındaki aylık değişim ile aylık brüt kira getirileri kullanılarak hesaplanan aylık konut yatırımı toplam getiri oranından türetilmektedir. Sermaye kazancını/kaybını yansıtan fiyat hareketliliği ile pazar performansının ölçümlenmesinde yararlanılan bir göstergedir.

REIDIN