Haberler / Zingat Basın Bültenleri
27.09.2017

Gayrimenkulde Blockchain dönemi

Şifrelenmiş dijital para birimi Bitcoin ve arkasındaki sistem Blockchain, oyun ve uluslararası ticaret gibi sektörlerden sonra şimdi de gayrimenkul sektöründe taşları yerinden oynatmaya başladı. Bu teknolojinin, özellikle emlak alım satım ve kiralama işlemlerini daha güvenli hale getireceğini söyleyen Zingat.com CEO'su Ahmet Kayhan; “Blockchain teknolojisi, açık mimari yapısı ve genel kabul görmüş protokol çerçeveleri emlak işlemlerinin hızlandırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve sahtekârlıkların önlenmesinde büyük avantajlar sağlayacak” dedi.

Dünyada bir süredir gündeme gelen ve kullanımı gitgide artan şifrelenmiş dijital para birimi Bitcoin ve sanal para birimlerinin kullanılmasına olanak tanıyan Blockchain sistemi emlak sektörünü de etkilemeye başladı. Dünyadan sonra Türkiye'de de gayrimenkul sektöründe kullanılmaya başlayan Bitcoin, maddesel veya fiziki bir karşılığı olmayan dijital bir para birimi. Blockchain ise Bitcoin gibi dijital para birimlerinin altyapısını oluşturan teknoloji olarak öne çıkıyor.

“Emlak dolandırıcılığı riski bu sistemle ortadan kalkıyor”
“Emlak. Bilgi. Güven.” sloganıyla yola çıkan gayrimenkul ve bilgi pazarlama platformu Zingat.com CEO'su Ahmet Kayhan, emlak sektöründe yükselişe geçen bu yeni ödeme yöntemini değerlendirdi. Kayhan; “Tüm dünyada ticaret yaparken karşı karşıya kalınabilen dolandırıcılık, sektörümüzün de en ciddi sorunlardan biri. Emlak sektöründe özellikle tapu işlemlerinde evrakta veya kimlikte sahtecilik gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Blockchain, alıcının parasını içeride tutarken satıcının dijital sahiplik sertifikasını da sistemde saklıyor. Böylece alıcının ödeme yapmaması veya satıcının kendisine ait olmayan bir gayrimenkulü satması gibi risklerin önüne geçiliyor. Bu teknoloji güvenilirliğini; dijital olarak imzalanması, şifrelenmesi ve kopyalanamaması gibi özellikleriyle sağlıyor. Dolayısıyla Blockchain teknolojisi, açık mimari yapısı ve genel kabul görmüş protokol çerçeveleri ile özellikle emlak işlemlerinin hızlandırılması, maliyetlerin düşürülmesi ve sahtekârlıkların önlenmesinde çok büyük avantajlar sağlayacak” diye konuştu.

Blockchain sistemi ne getiriyor?
Blockchain, şifrelenmiş işlem takibi yapılabilen bir dağıtık veri tabanı olarak tanımlanıyor. Takip edilebilen ve kırılamayan Blockchain teknolojisi, bir merkeze bağlı olmadan işlem yapmayı mümkün kılıyor. Böylece tüm ticari işlemler, birebir satıcı ile alıcı arasında güvenli olarak yapılabiliyor. Dolayısıyla tapu senedi gibi maddi değerlerin yanı sıra kitap, resim, patent ve beste gibi fikri değerler de bu teknolojiyle kayıt altına alınabiliyor. Katılımcı ağının herhangi bir noktasında bir hata olduğunda, diğer kullanıcılar operasyona devam ederek bilginin güvenliğini ve kullanışlılığını koruyabiliyor. Sistemdeki işlemleri katılımcıların tamamı görebiliyor. Böylece sistemin denetlenmesi kolaylaştığı için kullanıcıların güven sorunu da ortadan kalkıyor. Bilgi değişikliği yapılabilmesi için öncelikle sistemde tespit edilmesi gerekiyor ve bu da bilgi güvenliğini artırıyor. Böylece dolandırıcılık riski en aza indiriliyor. Ayrıca belgelerin tamamı şifrelenerek defter kaydı olarak gösterilebiliyor. Her yeni işlem, daha önceki girişlerle harmanlanıyor. Bir saldırganın herhangi bir kaydı değiştirebilmesi için defter kaydını oluşturan bütün sayfaları yeniden yaratması gerekiyor. Bu da Blockchain'i daha emniyetli bir hale getiriyor.

Esra Şavkın
0212 219 29 71 / 0537 858 85 49
esras@marjinal.com.tr

Zingat hakkında