10.04.2018

Forum Bornova, Avrupa'da yaygınlaşan İBH farkındalık çalışmalarını İzmir'e taşıyor

İzmir ve çevre illerin çekim merkezi Forum Bornova, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve İnflamatuvar Bağırsak Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma Derneği  (İBHAYD) işbirliğiyle Avrupa ülkelerindeki yaygın farkındalık çalışmasını İzmir'e taşıyor. İnflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) tanısı almış hastaların AVM tuvaletlerinde sıra beklemeden tuvalet gereksinimini karşılayabilmelerine yönelik olarak başlatılan proje kapsamında, pilot uygulama noktalarından biri de Forum Bornova olacak.

İzmirlilerin buluşma noktası Forum Bornova, Avrupa ülkelerinde yaygınlaşan “inflamatuvar bağırsak hastalığı”na (İBH) yönelik farkındalık çalışmalarının Türkiye'deki pilot uygulama noktalarından biri oldu. “Hastaların kartlarını göstererek tuvalet alanlarının kullanımında önceliğe sahip olmaları” uygulamasını hayata geçiren proje için Forum Bornova ziyaretçilerine yönelik çeşitli bilgilendirme ve uyarılar alışveriş merkezinin tuvalet alanlarına yerleştiriliyor.

Forum Bornova'nın İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve İnflamatuvar Bağırsak Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (İBHAYD) işbirliği kapsamında hayata geçirilen uygulama, Avrupa ülkelerindeki alışveriş merkezlerinde yaygın biçimde kullanılıyor.

İBH Nedir?
İltihabi bağırsak hastalıkları, nedeni kesin olarak bilinemeyen, bağışıklık sisteminde sorunlar, kalıtımsal nedenler ve çevresel faktörler ile oluştuğu düşünülen Crohn hastalığı ile ülseratif kolit hastalıklarını tanımlamak için kullanılıyor. Bu hastalık grubu aynı zamanda “inflamatuvar bağırsak hastalığı” (İBH) olarak da biliniyor. Bulaşıcı özelliği bulunmayan bu hastalığa sahip bireyler, sosyal hayatlarında sık tuvalet ihtiyacından ötürü çeşitli sorunlar yaşıyor.  Bu bireylerin tümünde engelli kartı olmaması, sorunların boyutunu katlıyor.

“Acil Tuvalet Sırası Bekleyemez” Kartı nedir?
İnflamatuvar Bağırsak Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (İBHAYD) İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte uygun alışveriş merkezleri ya da diğer sosyal alanların yönetimiyle anlaşarak sağlık durumu nedeniyle gereksinimi olan İBH üyelere “Acil Tuvalet Sırası Bekleyemez” kartı dağıtıyor. Anlaşmalı yerlerin tuvaletlerine de konuyla ilgili bilgilendirici afiş asılıyor. Aynı zamanda bu konuda anlaşılan sosyal merkezlerde İBHAYD üyelerine bildiriliyor ve gönül rahatlığıyla ziyaret edebilecekleri noktaları öğreniyorlar. İzmir'de tahmini 5.000 İBH birey bulunuyor. Uygulama pek çok dünya ülkesinde İBH bireylerin sosyal hayatlarını daha rahat yaşayabilmelerini sağlıyor.