Haberler / TAİDER Basın Bültenleri
14.03.2019

Etki Yaratan Aile Şirketi Olmak:
TAİDER Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Ödülleri

Türkiye ekonomisine yön veren aile şirketlerine özgü bir sürdürülebilirlik projesi olan TAİDER Kuzey Yıldızı Ödülleri'nin başlangıcı niteliğindeki 2019 yılı toplantısı 10 Mart'ta İstanbul'da gerçekleşti. Türkiye'deki tüm aile işletmelerine açık olan ve aile şirketlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamayı hedefleyen ödül sürecine 8 Nisan 2019 tarihine kadar başvurulabiliyor.

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği tarafından 2017 yılında aile şirketlerinin sürdürülebilir iş modelleri geliştirmelerine katkı sağlamak, iyi örnekleri paylaşarak öğrenmeyi hızlandırmak, gelişimin tüm kurumlara yayılımını sağlama yönünde itici güç oluşturmak amacıyla hayata geçirilen Kuzey Yıldızı Projesi'nin üçüncü döneminin tanıtım toplantısı 10 Mart 2019 tarihinde Sait Halim Paşa Yalısı'nda yapıldı. Proje kapsamında sürdürülebilirlik yaklaşımını benimseyerek bu alanda çalışmalar yapan ve ülke ekonomisine değer katarak fark yaratan aile işletmelerine yönelik tasarlanan Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Ödülleri, 1-2 Kasım 2019 tarihinde düzenlenecek TAİDER 7. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi'ndeki törenle sahiplerini bulacak. Ödül için başvuran şirketler, şirketleri özelinde hazırlanacak olan değerlendirme raporu sayesinde gelişmiş ve geliştirilecek alanlarını tespit etme imkânı elde ediyor.

Kuzey Yıldızı Projesi tanıtım toplantısında 2018 yılında Kuzey Yıldızı Ödüllerini almaya hak kazanan şirketlerden Yorglas Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülfem Yorgancılar Perçin ve Pagmat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Akşaroğlu projenin şirketlerine kattığı faydaları ve yarattığı etkiyi katılımcılarla paylaştılar.

“Aile şirketlerine kendilerini ölçümleme imkanı veriyor”
Bugüne kadar 14 aile şirketinin sürdürülebilirlik konusunda fayda sağladığı projenin önemini anlatan TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Öğücü, ödüllerin, projenin dört bileşeninden sadece bir tanesi olduğunu belirterek: Aile işletmeleri başta olmak üzere tüm şirketlere kendilerini ölçümleyebilme imkânı veren ‘Kuzey Yıldızı Etki Değerlendirme Testi' çalışanlar, toplum, çevre ve gelecek nesiller için yaratılan etkiyi puanlıyor ve geri besleme raporu sunuyor. Etki değerlendirme testini tamamlayan aile şirketleri için de takım çalışması ve birbirlerinden öğrenerek gelişme fırsatı sunan ‘Sürdürülebilirlik Çalışma Grupları' oluşturuldu. Projede yer alan ‘Değerlendiriciler' ise ödüle başvuran her şirket tarafından görevlendirilen aile üyeleri veya profesyonel çalışanlardan oluşuyor. Tasarım ve uygulaması ARGE Danışmanlık iş birliğiyle gerçekleşen TAİDER Kuzey Yıldızı Ödülleri sürecinde, değerlendiricilerin sürdürülebilirlik metodolojisini öğrenmeleri ve öğrendiklerini kendi şirketlerinde de uygulama fırsatı bulmalarının projenin en önemli çıktısı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kuzey Yıldızı Projesi sunumunda ödül sürecinde değerlendirilen Yönetişim, Çalışanlar, Çevre, Toplum, Gelecek Nesiller boyutlarına bu yıl ilk defa Finansal kategorisinin de eklendiğini aktaran TAİDER Direktörü Selen Toron: “TAİDER Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Ödülleri başvuruları 8 Nisan 2019 tarihinde sona erecek. Başvuru yapan firmalara kurum içi eğitim 10 Mayıs 2019'da, değerlendirici eğitimleri ise 30-31 Mayıs 2019 tarihinde düzenlenecek. Başvuru dosyalarının son teslim tarihi olan 19 Haziran 2019 gününden sonra ise iki ay süren şirketleri inceleme ve saha ziyaretleri süreci başlayacak. Başvuruların değerlendirmesini en son yapacak olan jüri, 31 Ekim 2019 tarihinde sonucu belirleyecek” dedi.

“Ödülü aldıktan sonra sürdürülebilir olacağımıza söz verdik”
Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Ödülü'nün şirket içinde heyecan yarattığını söyleyen Kuzey Yıldızı 2018 BÖİ Ödülü sahibi Yorglas Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülfem Yorgancılar Perçin, projenin aile şirketlerine katkısına yönelik olarak şu görüşleri paylaştı: “Bu ödül süreci bizlere, sürdürülebilirlik farkındalığını şirketimizin tamamına yayma imkânı sağladı. Aile şirketimiz kurulduğundan beri babam hep şirketimizin geleceğini düşünür, bizleri de şirketle birlikte geleceğe hazırlardı. Ondan aldığımız bu düşünce ile sürdürülebilirlik çalışmalarımızı başlatmış uzun vadeli strateji planlarımızı belirlemiştik. Kuzey Yıldızı Ödülleri sürecinde mevcut çalışmalarımızı değerlendirme şansımız oldu. Şirketimize faydalı mesajlar veren bir süreçti. Kuzey Yıldızı Sürdürülebilirlik Ödülü'nü alarak kendimize şirketimizi sürdürülebilir kılma sözünü vermiş olduk. Bizim için sürecin en değerli sonucu buydu.”

“TAİDER sayesinde sürdürülebilirlik raporumuzu hazırladık”
Yarışmaya ekip olarak katılmaya karar verdiklerini söyleyen 2018 Kuzey Yıldızı KOÖİ Ödülü sahibi Pagmat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Akşaroğlu, “Ödül sürecine başvuruyu konuştuğumuz bir toplantıda bütün başlıkları masaya yatırdık. Aslına bakarsanız farkında olmadığımız birçok şeyi yapıyormuşuz. Öncelikle bu farkındalığı sağlamamıza vesile oldu. Başvuru dosyasını hazırlama sürecinde ise bütün birimlerimizin yaptığı iş birliği sayesinde firma hikayemizi kurumumuzun içerisinde yaygınlaştırdık. En büyük kazancımız ise çok uzun zamandır hayalini kurduğumuz ve bunun için çalıştığımız sürdürülebilirlik raporunu hazırlamak oldu. Büyük markaların tedarikçisi olan bir şirketiz. Böyle bir ödül aldığımız için çok büyük takdir aldık, bize çok büyük katma değer sağladı. Süreçte iki arkadaşımızı ‘değerlendirici' olarak projeye gönderdik. Almış oldukları eğitimler ve diğer firmaların değerlendiricileriyle sağladıkları etkiletişim, uygulamaya yönelik tecrübeleri ile hem bireysel hem kurumsal anlamda şirketimize katkı sağladılar. Firmamızın geleceğe dönük planlamasında sürdürülebilirlik alanında tecrübe kazanmış değerlendiricilerimizin olması çok kıymetli bir kazanım” dedi.

Ödüle kimler başvurabiliyor?
TAİDER'e üye olan veya olmayan aile şirketi tanımlamasına uyan kuruluşlar başvurabiliyor. Ödüllerde 250'den fazla çalışana ve 250 milyon TL'den fazla ciroya sahip olan işletmelere yönelik “Büyük Ölçekli İşletmeler” ve çalışan sayısı 250'den ve cirosu 250 milyon TL'den az işletmelere yönelik “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler” olmak üzere iki kategori bulunuyor. Ödüle başvuran şirketler çalışanlar, çevre, toplum, gelecek nesiller, yönetişim ve finansal boyutlarında değerlendirmeye tabi tutuluyor.

Etki değerlendirme testi için: https://app.bimpactassessment.net/get-started/partner/family-business-network-international
Ayrıntılı bilgi için kuzeyyildizi@taider.org.trwww.taiderkuzeyyildizi.org

Editöre not:
“TAIDER_Kuzey_Yildizi_Lansman_01” adlı fotoğraftaki isimler soldan sağa Hakan Akşaroğlu, Aydın Öğücü.
“TAIDER_Kuzey_Yildizi_Lansman_02” adlı fotoğraftaki isimler soldan sağa Gülfem Yorgancılar Perçin, Aydın Öğücü

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, ülkemiz aile işletmelerinin yüksek performanslı, uluslararası yönetim ilkelerine sahip, ülkemize değer yaratan ve sürdürülebilir kurumlar haline gelmelerine destek veren, üyelerinin en iyi uygulamaları ve çözüm gerektiren sorunları paylaşabilecekleri, dünyanın önde gelen aile şirketleri ile iletişim kurabilecekleri ve gelecek nesillerini geliştirebilecekleri önder kurumdur. Türkiye'deki aile işletmelerinin nesiller boyu gelişmesi, ülkemiz ekonomisinin daha sağlıklı ve kalıcı büyümesine destek olmak amacıyla 2012 yılında kurulmuştur ve 65 ülkede 3700 iş ailesinin buluştuğu İsviçre merkezli Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı (Family Business Network International) Türkiye paydaşıdır.

Bilgi için:
TAİDER Aile İşletmeleri Derneği: www.taider.org.tr
Tel: (232) 265 00 90 ● (533) 084 35 87
Facebook /taideristeaile
TAİDER Kuzey Yıldızı: kuzeyyildizi@taider.org.tr
TAİDER 6. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi Videosu:
Facebook /taiderzirve

Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı
(Family Business Network International)

FBN www.fbn-i.org
FBN Tanıtım Videosu https://vimeo.com/166162630
FBN Gelecek Nesiller https://vimeo.com/166166478