Haberler / ÖDED Basın Bültenleri
30.12.2017

E-ticarette yeni dönem

3 yeni uygulama ile e-ticarette dönüşüm başlıyor

Yeni yıl ile birlikte e-ticarette kartlar yeniden karılacak. Hem müşterileri hem de yerli veya yabancı fark etmeksizin e-ticaret sektörünü dönüştürecek 3 uygulama peş peşe devreye alınırken, sektörde bilgiye erişimi mümkün kılan ve haksız rekabetin önüne geçen bir ekosistemin oluşması bekleniyor.

Teknolojik gelişmelere paralel olarak dünyada e-ticaret sektörü hızla büyürken, Türkiye'de 2018 yılında hayata geçmesi planlanan uygulamalarla sektör daha şeffaf ve güvenilir hale gelecek. 1 Aralık'ta hizmete giren Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) kayıtlarının ay sonuna kadar tamamlanması beklenirken, 22 Aralık tarihinde taslak olarak görüşe açılan "Merkezi Türkiye'de Bulunmayan Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti” uygulaması ile haksız rekabetin engellenmesi için önemli bir adım atılacak. 31 Ocak 2018'e kadar SMS onayı vermeyenler ise bu tarihten sonra internetten yapacakları alışverişlerde kartlarını kullanamayacak.

“ETBİS uygulaması önemli bir açığı gideren olumlu bir adım”
Türkiye'de sunulan ödeme ve elektronik para hizmetlerinin gelişmesine liderlik ederek, tüketicinin ve işletmelerin hayatını kolaylaştıracak güvenli, kolay ve yenilikçi hizmetlere ulaşmasını sağlamayı hedefleyen Ödeme ve Elektronik Para Derneği'nin (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık, e-ticaret sektörünü dönüşüme uğratacak son gelişmeleri değerlendirdi. Eliaçık, “Yeni yıl ile birlikte hem müşteri hem de yerli veya yabancı fark etmeksizin e-ticaret sektörünü derinden etkileyecek 3 uygulamayla tanışacağız. Öncelikle 31 Aralık 2017 tarihine kadar yurtiçinde yerleşik e-ticaret siteleri, pazaryerleri ve hatta yurtdışında yerleşik platformlar üzerinden satış yapan yerli işletmelerin dahi kendilerini e-ticaret bilgi sistemi tebliğine göre kayıt ettirmeleri ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekiyor” diye konuştu. Bu yükümlülükleri yerine getirmeyen işletmelerin ise 5 bin TL ila 20 bin TL arasında cezai yaptırımla karşı karşıya kalacaklarını vurgulayan Eliaçık, sözlerine şöyle devam etti: “E-ticareti düzenleyen kanunla tüketicinin koruma altına alınması, işletmelerin sorumluluklarının belirlenmesi, yine bu yıl içerisinde ‘güven damgası' uygulamasının yürürlüğe girmesi ve hizmet standartlarının belirlenmesi adımlarını takiben önemli gelişmeler yaşandı. Geliştirilmesi hedeflenen e-ticaret sektöründe bugüne değin olmayan birçok bilgiye erişimi mümkün kılacak olan ETBİS uygulamasını, önemli bir açığı gideren, olumlu ve faydalı bir adım olarak görüyoruz.”

“Rekabet daha doğru bir zemine çekilecek“
 “Merkezi Türkiye'de Bulunmayan Elektronik Hizmet Sunucularına Özel KDV Mükellefiyeti” uygulamasının da 22 Aralık tarihinde taslak olarak görüşe açıldığını vurgulayan Eliaçık, bu sayede rekabetin daha doğru bir zemine çekileceğini ve haksız rekabetin engellenmesi için önemli bir adım atılmış olacağını söyledi.

Son olarak internetten alışverişlerde SMS onay süresinin de 31 Ocak 2018'e kadar uzatıldığını hatırlatan Eliaçık, “İnternetten yapılan alışverişlere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından getirilen düzenlemelerin aynı tarihte yürürlüğe girmesiyle birlikte taşların yerinden oynadığı bir döneme giriyoruz. Bu dönemde ilgili kurumların etkin bir işbirliği yaparak uyum sürecini hızla atlatmasını önemsiyor ve dernek olarak bu yönde adımlar atıyoruz” diye konuştu.

Ayşe Ekin Gündüz
ayseg@marjinal.com.tr

Ödeme ve Elektronik Para Derneği hakkında
6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun uyarınca, Türkiye'de ödeme ve elektronik para hizmetleri sunan ve ödeme ve elektronik para kuruluşu statüsündeki firmaları temsil eden bir sektör derneğidir. Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED)'e ödeme veya elektronik para kuruluşu faaliyet izni başvurusunda bulunan veya alan mobil operatörler, mobil ödeme aracı şirketler, ödeme servis sağlayıcılar, uluslararası para transferi şirketleri ve fatura ödeme şirketleri üye olabilmektedir. Dernek, Türkiye'de sunulan ödeme ve elektronik para hizmetlerinin geliştirilmesini, Türkiye'yi ödeme sistemleri alanında teknoloji ve bilgi ihraç eden bir ülke haline getirmeyi ve üyeler ve sektörler arasında yakın dayanışma ve işbirliğini temin etmeyi hedeflemektedir.

ÖDED
6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun uyarınca, Türkiye’de ödeme ve elektronik para hizmetleri sunan ve ödeme ve elektronik para kuruluşu statüsündeki firmaları temsil eden bir sektör derneğidir. Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED)’e ödeme veya elektronik para kuruluşu faaliyet izni başvurusunda bulunan veya alan mobil operatörler, mobil ödeme aracı şirketler, ödeme servis sağlayıcılar, uluslararası para transferi şirketleri ve fatura ödeme şirketleri üye olabilmektedir. Dernek, Türkiye’de sunulan ödeme ve elektronik para hizmetlerinin geliştirilmesini, Türkiye’yi ödeme sistemleri alanında teknoloji ve bilgi ihraç eden bir ülke haline getirmeyi ve üyeler ve sektörler arasında yakın dayanışma ve işbirliğini temin etmeyi hedeflemektedir.