Haberler / BKM Basın Bültenleri
04.05.2019

Dolandırıcılara dikkat: “Bunların hepsi palavra!”

Bankalararası Kart Merkezi, Demet Evgar ile gerçekleştirdiği yeni kampanyasıyla, herkesi dolandırıcılara karşı daha dikkatli olmaya çağırıyor. Finans sektöründe kullanıcıların güvenliğini sağlamaya yönelik uygulamaların her geçen gün daha da iyileştirildiğini ifade eden BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, “Ancak kullanıcıların bu konuda bilinçli olması da çok önemli. Şimdi hep birlikte dolandırıcılara ‘Palavra' deme zamanı!” diye konuştu. Canko, hayata geçirdikleri www.bilgiguvende.com ile farkındalığı artırmayı amaçladıklarını belirtti.

Bankaların ortak platformu Bankalararası Kart Merkezi (BKM), finansal tüketicileri dolandırıcılara karşı uyarmak ve bu konuda bilinç oluşturmak için yeni bir kampanyaya imza attı. Dolandırıcıların kullandığı pek çok yöntemin eğlenceli bir dille anlatıldığı kampanyada başarılı oyuncu Demet Evgar başrolde yer alıyor ve “Palavra” şarkısını bilgi güvenliğine yönelik farkındalığı artırıcı sözlerle seslendiriyor. Öte yandan BKM tarafından hayata geçirilen  www.bilgiguvende.com'da kullanıcılar, bilgi güvenliğiyle ilgili akıllarına takılan her türlü sorunun yanıtını bulabiliyorlar.

“Dolandırıcılığa karşı en güçlü koruma, kullanıcıların bilinçlenmesiyle başlıyor”
Ödeme alışkanlıklarımızın değiştiğini, nakit kullanımımızın giderek azaldığını ve günden güne teknolojinin hayatın her alanında daha fazla kullanıldığını söyleyen BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, şöyle konuştu: “Bu değişim dolandırıcılık yöntemlerine de yansıyor; sosyal mühendislik, oltalama gibi yeni dolandırıcılık türleri hayatımıza giriyor. Dolandırıcılar tamamen insan davranışlarına yöneliyorlar. Kullanıcıları korkutarak ya da ödül vereceklerini söyleyerek kandırıyorlar. İnsanların bazı hassas noktalarını kullanarak, kendi çıkarlarına uygun hareket etmelerini sağlıyorlar. Finans sektöründe kullanıcıların güvenliğini sağlamaya yönelik uygulamalar her geçen gün daha da iyileştiriliyor. Ancak kullanıcıların bu konuda bilinçli olması da çok önemli. Ülkemizde bilginin korunması için çok sayıda yasal önlem ve mekanizma var ancak en güçlü koruma, kullanıcının kendisiyle başlıyor. Bu nedenle BKM olarak dolandırıcılık olaylarına karşı kullanıcıları dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Hem kişilerin hem de kurumların bu tehditlerden korunması için sosyal mühendisliğin ve dolandırıcılık türlerinin ne olduğunu, saldırı yollarını ve bu saldırılardan korunma yöntemlerini paylaşıyoruz. Kullanıcıların bu ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir platform olan www.bilgiguvende.com ile bilgi güvenliği konusunda internete başvuran kullanıcıların karşısına doğru ve güvenilir içeriğin çıkmasını, düzenli olarak kullanıcıları bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Kart kullanıcılarının akıllarında dolandırıcılıkla ilgili herhangi bir soru işareti olduğunda www.bilgiguvende.com'u rahatlıkla ziyaret edebilirler.”

“Artık gerçek dışı teklif ve isteklere ‘palavra' diyeceğiz”
İzleyiciyle buluşturdukları yeni ve eğlenceli filmle ilgili değerlendirmelerde bulunan Canko, “Bilgi güvenliği konusunda sesimizin daha kuvvetli çıkmasını sağlamak için başarılı oyuncu Demet Evgar ile birlikte dikkat çekici olduğuna inandığımız bir reklam filmine imza attık. Kendisine bu projede bize eşlik ettiği, tüm toplumu etkileyen bu önemli konuyla ilgili farkındalığı artırmaya destek verdiği için çok teşekkür ediyorum. Toplum olarak yenilikleri alışkanlığa çevirme hızımız çok yüksek. Asla unutmamamız gerekense bilginin, içinde yaşadığımız çağda en değerli varlığımız olduğu. Bilgilerimizin değerini, onları korumak için almamız gereken önlemleri kavramamız çok önemli. Hayata geçirdiğimiz bu reklam filmiyle bilinçlenmenin çok eğlenceli yolları olduğunu keşfettik. Ben eminim ki artık gerçek dışı teklif ve isteklere daha çok ‘palavra' diyeceğiz” diye konuştu.

Dolandırıcılıktan korunmak için doğru adres: www.bilgiguvende.com
Sürekli yöntem değiştiren dolandırıcılara karşı kullanıcıları dikkatli olmaları konusunda uyaran BKM, hem kişilerin hem de kurumların bu tehditlerden korunması için www.bilgiguvende.com'u takip etmelerini öneriyor.

Reklam filmini izlemek için www.bilgiguvende.com'u ziyaret edin.

İlgili Kişi
Ayşe Ekin Gündüz
0212 219 29 71- 0533 921 43 53
ayseg@marjinal.com.tr

BKM hakkında
1990 yılında kurulan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), hâlihazırda 28 banka ve 6 banka dışı üyeye sahiptir. Bankaların operasyonlarını kolaylaştırma ve operasyonel süreçlerde verimliliği artırma odaklı faaliyetler yürüten BKM, ödeme sistemleri ekosistemine güvenli ve hızlı çözümler üreten teknoloji odaklı bir kurumdur. “Nakitsiz ödemeler toplumu” hedefini sahiplenen bir kurum olarak 2012 yılında Türkiye'nin ilk dijital cüzdanı BKM Express'i hizmete sunmuştur. Türkiye'de nakitsiz ödemeler toplumu hedefi bilincinin artmasına yönelik birçok tanıtım projesine ve iletişim kampanyasına imza atan BKM, sunduğu yenilikçi ödeme teknolojileri ve platformlarıyla da bu hedefe katkı sağlamaktadır. BKM, 2016 yılında Türkiye'nin ilk yerli kartlı ödeme şeması ve markası TROY'u da sektörün hizmetine sunmuştur. Bilgi için: www.bkm.com.tr

BKM
1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan, hâlihazırda 29 bankanın üyesi olduğu Bankalararası Kart Merkezi‘nin (BKM) faaliyetleri, ödeme sistemleri içerisinde; nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmektir. Kredi kartı ve banka kartı uygulaması içinde bulunan bankalar arasında uygulanacak prosedürleri geliştirmek, standardizasyonu sağlamaya yönelik çalışmalar yaparak kararlar almak, Türkiye genelinde uygulamalar ile yurt içi kuralları oluşturmak, bankalar arasındaki takas ve hesaplaşmayı yürütmek, yurt dışı kuruluş ve komisyonlarla ilişkiler kurmak ve gerektiğinde üyelerini bu kuruluşlarda temsil etmek, halen her banka tarafından devam ettirilen işlemleri daha güvenli, süratli ve daha az maliyetli tek bir merkezden yürütmek, BKM’nin ana faaliyetleri arasında yer almaktadır. 2012 yılında hayata geçirilen BKM Express; BKM, bankalar ve e-ticaret dünyasının önde gelen firmalarıyla birlikte geliştirilen, İnternet alışverişlerini hızlı, kolay ve keyifli hale getiren bir ödeme sistemidir. Troy ile birlikte ise Türkiye kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir dönem başlamıştır ve BKM, 1 Nisan 2016 tarihinde “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi Troy”u hayata geçirmiştir. Şirket, 2023 yılında “nakitsiz bir toplum” hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.