Haberler / ALİKEV Basın Bültenleri
06.06.2017

Bu yılki Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülleri'nin sahibi “biat etmeyen akademi” oldu

Üçüncü Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülleri, 3 Haziran Cuma günü Eskişehir Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde sahiplerini buldu. Ödül, ALİKEV'in de içerisinde bulunduğu seçici kurul tarafından Prof. Dr. Korkut Boratav ve Dayanışma Akademileri'ne verildi.

Ali İsmail Korkmaz Vakfı, Eskişehir Tabip Odası, TMMOB İKK, DİSK Bölge Temsilciliği ve KESK Eskişehir Şubeler Platformu tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülü, Prof. Dr. Korkut Boratav ve Dayanışma Akademileri'ne verildi. Kanun Hükmünde Kararnameler ile akademiden ihraç edilen akademisyenlerin oluşturduğu dayanışma platformları adına ödülü Doç. Dr. Yasemin Özgün, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve Araştırma Görevlisi Murat Yıkılmaz aldı.

Ödül, demokrasi yolunda yaşamını yitirenlere saygı niteliği taşıyor
Gezi Direnişi sırasında Eskişehir'de 2 Haziran 2013 gecesi Yunus Emre Caddesi'nde polisler ve eli sopalı esnaf tarafından dövülen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz, bu saldırıdan ağır yaralanmış ve 40 gün yaşam mücadelesi verdikten sonra yaşamını yitirmişti. Ali İsmail Korkmaz'ın anısına verilen Ali İsmail Korkmaz Yaşam Ödülü, Gezi Direnişinin toplumsal hafızadan silinmemesini ve Gezi Direnişi sırasında yaşamını yitiren gençlerin unutulmamasını sağlama amacını güdüyor. Ödül baskılara, antidemokratik uygulamalara karşı direnenlere ve bu uğurda yaşamını yitirenlere karşı duyulan saygının bir ifadesi olarak görülüyor.

Meslek örgütleri ve ALİKEV el ele
Çeşitli meslek örgütlerinin ve ALİKEV'in birlikte düzenlediği Yaşam Ödülü'nün ilki Taksim Dayanışmasına, ikincisi ise Cumhuriyet Gazetesi yazarları Erdem Gül ve Can Dündar'a verildi. Ali İsmail'in öldürüldüğü 2 Haziran günü Eskişehir'de düzenlenecek etkinlikler saat 16.00'da Sanayi Sokak'ta Ali İsmail Korkmaz'ın dövüldüğü yere karanfil bırakılması ile başladı. Saat 17.00'de başlayan ödül töreni saat 20.00'ye kadar devam etti.

ALİKEV
Ali İsmail; 2011 yılında, yani henüz 17 yaşındayken, “Toplum İçin Gençlik” isimli bir hareket başlatmış ve arkadaşlarını da örgütleyerek bu kapsamda birçok etkinlik yapmıştı. Yaptıkları ilk etkinlik okulun bahçesini temizlemek olan bu grup, daha sonra huzurevi ziyareti, engelliler için mavi kapak toplama, ilköğretim öğrencilerine okumayı sevdirme, imkanları kısıtlı olan köy okullarına kitap, kıyafet desteği gönderme gibi birçok etkinlik gerçekleştirdi. “Düşlerinde Özgür Dünya” olan Ali İsmail, bu düşlerini gerçekleştirmek için birçok faaliyet yapmıştı ve toplum için yenilerini yapmayı planlıyordu. Hatta bu kapsamda yaptığı ve yapmayı planladığı etkinlikleri raporluyor ve günlüğüne yazıyordu. Günlüğünde Ali İsmail, bu yaptıklarının sebebini şu şekilde ifade etmişti; “Bu yazıları yazma amacım, sadece kendi kafamda toparlayıp, bu ekibi, gerçekten toplum için çalışan gençleri, bir yerlere vardırmak, ekibi resmiyete dökmek ve tanınmak istememdi.” Yani Ali İsmail şu an yaşıyor olsaydı da muhtemelen toplum yararına çalışmalar yapıyor ve bu çalışmalarına kurumsal bir kimlik kazandırmayı hedefliyordu. Ailesi, Ali İsmail’in bu hayallerini bir vasiyet olarak gördü ve onun yarım kalan düşlerini hayata geçirmek için Ali İsmail KORKMAZ Vakfı’nı kurdu.