Haberler / Western Digital Basın Bültenleri
16.01.2018

BM Global Pulse ve Western Digital'in düzenlediği “İklim Hareketi için Veri” yarışmasının kazananları arasında Türkiye'den katılan bir ekip de var

Özel sektör verilerine erişim, iklim hareketine içgörü sağlıyor ve inovatif çözümlerin yolunu açıyor. Bu noktadan hareket ederek yarışmaya Türkiye'den katılan ekip, kış döneminde en uygun buğday ekim tarihini belirleyen çerçevesi ile ödüle layık görüldü.

Birleşmiş Milletler'in büyük veri ile ilgili inovasyon inisiyatifi Global Pulse ile Western Digital Corporation, İklim Hareketi için Veri (D4CA) yarışmasını kazanan çözümleri Birleşmiş Milletler'in iklim değişikliği konferanslarından biri olan COP23'te duyurdu. Bu yılın başlarında duyurulan yarışma, iklim değişimi çözümlerini hızlandırma amacıyla veri bilimi ve büyük veriden faydalanan çözümlerin yarıştığı eşi benzeri olmayan bir açık inovasyon yarışması olarak dikkat çekiyor. Yarışma, Skoll Global Threats fonu ve Western Digital'ın destekleriyle birlikte BM Global Pulse tarafından organize edildi.

Western Digital'ın kurumsal pazarlama ve iletişimden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Dave Tang, yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Artan hacim, hız, çeşitlilik ve verilerin değeri bize ihtimallerin sonsuz olduğunu anlatıyor. Bu yarışma, dünyamızı zenginleştirecek, toplumlara yardımcı olacak çözümlerin önünün açılmasını sağlayacak bütün veri türlerini nasıl elde ettiğimizin, sakladığımızın, eriştiğimizin ve dönüştürdüğümüzün yalnızca bir örneğidir."

D4CA yarışması, kamu ve özel sektörün, toplumun iyiliği için bir araya geldiğinde neler başarabileceğinin bir göstergesi oldu. Güvenliğin korunması için anonimleştirilen ve toplanan yüksek miktardaki verilere erişim sağlanması, içgörü elde etmeyi ve daha kesin çözümler sağlayan tahmini algoritmalar oluşturmayı hızlandırdı.

BM Global Pulse Direktörü Robert Kirkpatrick yarışmayla ilgili yaptığı açıklamada “Bu yarışmada ortaya çıkan ilham verici ve inovatif çözümler, iklim uzmanları, veri bilimciler ve şirketler bir araya geldiğinde ne kadar çok şeyin başarılabileceğinin kanıtlarıdır” dedi.

67 ülkeden katılan uzman veri bilimcilerden ve araştırmacılardan oluşan 450'den fazla ekip yarışmaya katılmak için başvurdu. Bu ekiplerin 97 tanesi yarı finale kalarak 11 şirketten temin edilen veri setlerini ve gereçleri kullanarak inovatif projeler geliştirdi.

Kazanan takımlar

Büyük Ödül – Elektro-mobilite: Mexico City'nin havasını büyük veri ve iklim politikasıyla temizleme
California Üniversitesi, Berkeley ve Instituto Nacional de Ecología y Cambio Climático'dan katılan araştırma ekibi, Mexico City'nin trafik düzenine dair gerçekleştirdikleri araştırmayla büyük ödülün sahibi oldu. Ekip, hava kirliliğini ve sera gazı salımlarını azaltmak amacıyla Waze'in analiz edilmiş verisini, farklı ulaşım ve elektrik kullanım politikalarını değerlendirmek için kullandı.

Tematik Ödüller

• Yolları basabilecek selleri tahmin etme ve azaltma
Telefon operatörü Orange'dan alınan verileri kullanan Georgia Institute of Technology'den katılan bir ekip, Senegal'in yol şebekesini sele karşı daha dayanıklı yapan bir çerçeve oluşturdu. Bu çerçeve aynı zamanda belirli bir bütçeyle yol geliştirmelerinin öncelik haline getirilmesine yardımcı oluyor.

• EMMA: Ekosistem İzleme ve Yönetim Uygulamaları
Cape Town Üniversitesi'nden ve Buffalo Üniversitesi'nden katılan bir ekip, Planet uydularının elde ettiği verileri kullanarak orman yangınlarının Güney Afrika'nın Cape Floristic bölgesi üzerinde neredeyse gerçek zamanlı etkisini ölçecek ve gözlemleyecek bir platform oluşturdu.

• Hava kirliliği kaynaklı mikro-göçler: tüketici harcamalarına etkileri
Yale Üniversitesi'nden katılan bir ekip, harcama düzenlerindeki değişimler ile İspanya'nın hava kalitesindeki değişiklikleri BBVA Data and Analytics'den elde edilen finansal işlem verileriyle birlikte Earth Networks'un hava durumu verilerini kullanarak değerlendirdi.

Veri Görselleştirme Ödülleri'nde bir Türk ekip de yer aldı

• Kış döneminde en uygun buğday ekim tarihini belirleyen bir çerçeve
Türkiye'den katılan bir ekip, hava durumu verilerini kullanarak iklim adaptasyonu bağlamında, buğday ekmek için kış dönemindeki en uygun tarihi belirleyecek bir çerçeve geliştirdi. Sonrasında ise bunu Tableau'daki gereçleri kullanarak görselleştirdi.

• Kentsel Fizyoloji: İklim Hareketini şehirlere taşıyan, dinamik mekansal ve zamansal bir karbon salımı modeli
New York Üniversitesi'nden katılan bir ekip, Crimson Hexagon, Plume Labs ve birçok başka kaynaktan elde edilen verileri birleştirerek kentlerdeki karbon salımının yüksek çözünürlüklü bir modelinden faydalanan bir gösterge tablosu oluşturdu; bu şekilde belediyelerin karar verme süreçlerine yardımcı olan bir çözüm buldu.

Yarışma hakkında daha fazla bilgi için Dataforclimateaction.org sayfası ziyaret edilebilir.

Etkinliğin tekrarı DataMakesPossible.com/Bonn sayfasından izlenebilir.

İlgili kişi
Önder Kalkancı
onderk@marjinal.com.tr

BM Global Pulse Hakkında
Global Pulse, Birleşmiş Milletlerin oluşturduğu, büyük verinin sürdürülebilir gelişme ve insani hareketler konularındaki yarattığı fırsatlar hakkında farkındalık yaratmayı, kamu-özel veri paylaşım ortaklıkları oluşturmayı, Pulse Labs ile olan bağlantılar üzerinden yüksek etkili analiz gereçleri ve yaklaşımları yaratmayı ve bütün BM sistemlerini kullanışlı inovasyonları daha geniş bir çapta sahiplenmeyi amaçlayan bir girişimidir. Global Pulse, verileri insanlığa faydalı olacak şekilde kullanma hareketinin ve veri sorumluluğun öncüsüdür. Daha fazla bilgi için www.unglobalpulse.org sayfasını ziyaret edin ya da Twitter'da @UNGlobalPulse sayfasını takip edin.

Western Digital Hakkında
Western Digital, verilerin geliştirilmesi için uygun ortamlar yaratır. Sürekli artan çeşitlilikteki verinin tutulması, muhafaza edilmesi, erişilmesi ve dönüştürülmesi konusunda müşterilerine yardımcı olmak için gereken yeniliği sunar. Bu veriler; gelişmiş veri merkezlerinden mobil algılayıcılara hatta kişisel cihazlara kadar her yerde bulunur; Western Digital'in endüstri lideri çözümleri, veri imkânları sunar. Western Digital® veri merkezli çözümleri G-Technology ™, HGST, SanDisk®, Upthere ™ ve WD® markaları altında pazarlanmaktadır.

Skoll Global Threats fonu hakkında
Skoll Global Threats fonunun misyonu, çözümler arayarak, ittifakları güçlendirerek ve geleceği koruma altına alacak hareketleri teşvik ederek insanlığı tehlikeye atan küresel tehditlerle mücadele etmektir. Fon, geniş çaplı etkiler yaratabilecek yeni fikir ve/veya eylemler bulmak, başlatmak ve diğer kurumlarla işbirliği yapmak için proaktif çalışmalarda bulunmaktadır. Daha fazlası için www.skollglobalthreats.org sayfasını ziyaret ediniz.

Western Digital
Western Digital Corporation (NASDAQ: WDC), insanların verileri oluşturmasını, güçlendirmesini, deneyimlemesini ve korumasını sağlayan depolama teknolojileri ve çözümleri geliştiren endüstrinin lider şirketlerindendir. Şirket, sürekli değişen pazar ihtiyaçlarını; müşteri odaklı inovasyon, yüksek verimlilik, esneklik ve hız ile güçlü ve yüksek kalitede depolama çözümlerinden oluşan geniş portföy sunarak karşılamaktadır. Ürünlerimiz HGST, SanDisk ve WD markaları altında OEM’lere, distribütörlere, satıcılara, bulut altyapısı sağlayıcılarına ve tüketicilere sunulmaktadır. Daha fazla bilgi için: www.hgst.com, www.wd.com ve www.sandisk.com.