Haberler / Zingat Basın Bültenleri
08.12.2017

“Blockchain'in Türkiye'deki geleceğini çok olumlu görüyorum”

“Emlak. Bilgi. Güven.” sloganıyla yola çıkan gayrimenkul bilgi ve pazarlama platformu Zingat.com'un Kurucu Ortağı ve CEO'su Ahmet Kayhan, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da düzenlenen Blockchain Summit İstanbul 2017'ye katıldı. Gayrimenkul sektöründe pek çok sorunla karşı karşıya kalındığını ifade eden Kayhan, Blockchain'in tüm bu sorunları ortadan kaldırabilecek güvenli bir çözüm yolu olduğunu söyledi.

Zingat.com Kurucu Ortağı ve CEO'su Ahmet Kayhan, farklı sektörlerden 20 konuşmacı ile 28 konunun konuşulduğu ve 500'den fazla katılımcının takip ettiği Blockchain Summit İstanbul 2017'de konuştu.

Kayhan, gayrimenkul sektöründe karşı karşıya kalınan sorunları şu sözlerle aktardı: “Gayrimenkul özelinde temel bazı sorunlar var. Bunlardan ilki hepimizin yaşadığı sorunlardan biri olan bürokrasi. Tapuyu transfer ederken, gayrimenkul satın alırken karşı karşıya kalıyoruz. Yabancı birisi Türkiye'den gayrimenkul aldığında tapuyu en iyi ihtimalle ortalama 60-65 gün içerisinde alabiliyor. Bir yakınınızdan gayrimenkul kalıyor ancak tapuyu alana kadar aşmanız gereken pek çok süreç ve tamamlamanız gereken pek çok prosedür oluyor. Bu işlemler Türkiye'de ortalama 1 buçuk yılı buluyor. Dolandırıcılık gibi çok ciddi bir sorunla da gayrimenkul sektöründe sıkça karşılaşmanız mümkün. Ayrıca haritaların birbirinin üzerine geçmesi gibi bir sorun da var yani veri ile ilgili temel sorunlar da gayrimenkul sektörünün baş etmesi gereken konulardan biri olarak öne çıkıyor. Örneğin, satın aldığınız binanın arsası yan tarafta işgalde oluyor. Yani aslında yüzde 20 daha küçük bir yeri almışsınız ancak farkında değilsiniz, parasını da ödemişsiniz. Bu gibi olaylar nedeniyle Türkiye'de her yıl neredeyse binin üzerinde dava açılıyor.”

“Blockchain yalnızca bir veri saklama havuzu olarak görülmemeli”
Blockchain'in bu sorunlara çözüm getireceğini vurgulayan Ahmet Kayhan; “Blockchain'e geçişi savunan Hernando De Soto diyor ki; ‘Bu tapuların ve verilerin tutulacağı öyle bir dünya olmalı ki, bu hatalar ortadan kalksın. Her belediye, her yönetim döneminde sistem değişmesin. Müdahale edilemesin ki, demokrasi gerçek yerini bulsun' İşte Blockchain bunu ifade ediyor. Bunu duyduktan sonra ben Blockchain'in tam bir taraftarı oldum” dedi. Bu anlamda Bitcoin'in buzdağının yalnızca görünen ucu olduğunu söyleyen Kayhan; “Blockchain'i yalnızca bir veri saklama havuzu olarak görmenin de çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Blockchain'in daha önemli özelliği, iki kişi arasında bir işlemin notere gerek kalmadan güvence altına alınabilmesi ve işlemin aracısız gerçekleştirilmesini sağlamasıdır. Esas heyecan verici olan şey bu aslında” diye konuştu.

Türkiye'de Blockchain'in geldiği yeri ve potansiyelini de değerlendiren Zingat.com Kurucu Ortağı ve CEO'su Ahmet Kayhan; “Bugün Türkiye'de dünyanın en gelişmiş bankacılık sistemlerinden birine sahibiz. Teknoloji ve süreçler anlamında çok ilerdeyiz. Tapu kadastroda da çok başarılıyız. Neredeyse 400 yıl geri gidin, tapu kayıtlarını teyit edebiliyorsunuz. Türkiye'de aslında un var, şeker var, yağ var. Yalnızca tüm bu nitelikleri bir araya getirecek niyetin ve itici motivasyonun olması gerekiyor. O nedenle doğru adımların atılması koşuluyla Türkiye'de Blockchain'in geleceğini çok olumlu görüyorum” dedi.

Esra Şavkın 0212 219 29 71 / 0537 858 85 49 / esras@marjinal.com.tr

Zingat.com hakkında
Zingat.com, 2015 yılında REIDIN ve Doğuş Grubu işbirliğiyle kurulan, gayrimenkul ve emlak alanında kaliteli hizmet ve şeffaf bilgi sağlayan bir bilgi ve pazarlama platformudur. Oluşturduğu platformda gayrimenkul profesyonelleri ile bireyleri buluşturmaktadır. Zingat.com'un misyonu, Türkiye'de gayrimenkul sektörüne yatırım yapan, evini satan, kiralayan, yeni bir ev alan tüm bireylere ve bu sektörle profesyonel olarak ilgilenen kurum ile kişilere kapsamlı bir referans noktası oluşturmaktır. www.zingat.com

Zingat