Haberler / TAİDER Basın Bültenleri
22.05.2019

Bir aile şirketinin öyküsü Devr-i Oyun/cak İzmir'den sonra Ankara seyircisiyle buluştu

TAİDER üyelerinden oluşan doğaçlama tiyatro grubunun, bir aile şirketinin öyküsünü anlattığı “Devr-i Oyun/cak” oyunu Ankara'da izleyicileriyle buluştu. Aile şirketlerinde nesiller arası ilişkileri ve iletişimi merkeze alan öyküsüyle Forum Tiyatro (Doğaçlama Tiyatro) şeklinde sahnelenen oyun, seyircilerin aktif katılımıyla şekillendi.

Türkiye'deki aile işletmelerinin nesiller boyu gelişmesine ve ülke ekonomisinin daha sağlıklı, istikrarlı büyümesine destek olmak amacıyla kurulan TAİDER'in üyelerinden oluşan doğaçlama tiyatro grubu, “Devr-i Oyun/cak” oyununu Ankara, Tiyatro Tempo'da sahneledi.  Forum Tiyatro türünde sahneye taşınan oyuna Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

TAİDER'i sanatla güçlendirmek ve aile şirketlerini ilgilendiren konularda, üyelerin sanat aracılığıyla kendilerini ifade etmelerine ortam sağlamak amacıyla bu projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen TAİDER Yönetim Kurulu Başkanı Candan Çilingiroğlu, “Hem İzmir hem de Ankara'da bizi yalnız bırakmayan tiyatro severlere çok teşekkür ederiz. Aile şirketlerinde yetki devri sürecini ve nesiller arası iletişimi ele aldığımız Devr-i Oyun/cak oyunumuzda aslında aile şirketi sahipleri ve aile üyelerine bir anlamda ayna tutmuş oluyoruz. İzleyicilerimiz bir yandan sanatla beslenirken diğer yandan da aile içi iletişimde yaşadıkları çeşitli iletişim sorunlarını doğrudan görme ve empati yapma şansı yakalıyor. TAİDER'in Forum Tiyatro oyunu bu konuda dünyada bir ilk ve İzmir'den sonra Ankara gösteriminde de hak ettiği ilgiyi gördüğünü düşünüyorum. Katılımcılarımızdan aldığı olumlu yorumlarla oyunumuz, önümüzdeki dönemde de farklı illerimizde gösterimde olacak. Bunu kamuoyuyla paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.

Forum Tiyatro nedir?
Halkı bilinçlendirmek ve insanları eğitmek ya da belli bir konuda düşündürmek için Brezilyalı tiyatrocu Augusto BOAL tarafından geliştirilen, bir doğaçlama tiyatro modeli olan Forum Tiyatro'da ele alınan konuyla ilgili toplumu/hedef kitleyi ilgilendiren ve mümkünse yaşantılarına dayalı bir problem durumu bulunur. Bu probleme uygun 10-15 dakikalık bir ön oyun oluşturulur. Sahneleme sürecinde yukarıda belirtilen ön oyun oynandıktan sonra forum bölümüne geçilir. Bu bölümde moderatör gelir ve seyircilere sorular sorarak problem durumunun nasıl çözüleceği hakkında fikir alışverişinde bulunur. Sonra seyircilerin fikirleri oyuncular tarafından doğaçlanarak probleme çözüm bulunmaya çalışılır. Oyuncu kadrosunda TAİDER üyelerinin yer aldığı oyunun yönetmenliğini 20 yıldır doğaçlama tiyatro yapan Tiyatro Eğitimcisi ve Öğretim Görevlisi Erdem Erem yapıyor.

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, ülkemiz aile işletmelerinin yüksek performanslı, uluslararası yönetim ilkelerine sahip, ülkemize değer yaratan ve sürdürülebilir kurumlar haline gelmelerine destek veren, üyelerinin en iyi uygulamaları ve çözüm gerektiren sorunları paylaşabilecekleri, dünyanın önde gelen aile şirketleri ile iletişim kurabilecekleri ve gelecek nesillerini geliştirebilecekleri önder kurumdur. Türkiye'deki aile işletmelerinin nesiller boyu gelişmesi, ülkemiz ekonomisinin daha sağlıklı ve kalıcı büyümesine destek olmak amacıyla 2012 yılında kurulmuştur ve 65 ülkede 3700 iş ailesinin buluştuğu İsviçre merkezli Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı (Family Business Network International) Türkiye paydaşıdır.

Bilgi için:
TAİDER Aile İşletmeleri Derneği: www.taider.org.tr
Tel: (232) 265 00 90 ● (533) 084 35 87
Facebook /taideristeaile
TAİDER Kuzey Yıldızı: kuzeyyildizi@taider.org.tr
TAİDER 6. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi Videosu:
Facebook /taiderzirve

Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı
(Family Business Network International)

FBN www.fbn-i.org
FBN Tanıtım Videosu https://vimeo.com/166162630
FBN Gelecek Nesiller https://vimeo.com/166166478