Haberler / AIFD Basın Bültenleri
24.01.2017

İlaç fiyatları ve piyasaya ilaç arzı hakkında son zamanlarda bazı yazılı basın organlarında çıkan yanlış ve yanıltıcı bilgilerin düzeltilmesi ve kamuoyunun doğru ve tarafsız şekilde bilgilendirilmesi ihtiyacı doğmuştur.

“İlaç zammı” olarak basına yansıyan haberlerin aslı Türkiye'de 2004 yılından itibaren uygulanan referans fiyat uygulaması çerçevesinde yapılan “kur düzenlemesinden” ibarettir.

Referans fiyat uygulaması çerçevesinde ilaç fiyatları Sağlık Bakanlığı'nca tanımlanmış ülkelerdeki en ucuz fiyatlar esas alınarak belirlenmektedir.

İlaç fiyatları hesaplanırken ilgili Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, her yıl Ocak ayının ilk 5 iş günü içerisinde, bir önceki yılın Avro kuru ortalamasının yüzde 70'i alınmaktadır. Sonuç olarak, Sağlık Bakanı'mız Sayın Recep Akdağ'ın da belirttiği üzere, Türkiye dünyada ilaç fiyatlarının en ucuz olduğu ülkelerden birisidir.

Bugün 1 Avro değeri 4,05 TL seviyelerinde seyretmektedir. İlaç fiyatlandırılmasında kullanılan Avro kuru ise 6 Ocak 2017 tarihinde yapılan düzenlemeyle 2,1166 TL'den  2,3421 TL'ye gelmiştir. Yine söz konusu karar uyarınca fiyat değişiklikleri düzenleme tarihinden 45 gün sonra, yani 20 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Türkiye'de ilaç tedariki, ilacın üretici firmalardan ecza depolarına ve ecza depolarından da eczanelere  dağıtımı şeklinde sağlanmaktadır.

İlaç şirketleri olarak insan sağlığını ve hastalara karşı olan sorumluluğumuzu her şeyin üstünde tutarak ilaç tedarikini bu kanallar aracılığıyla doğal seyrinde sürdürmekteyiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
AİFD

AIFD
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD), Türk insanının yeni ve orijinal ilaçlara erişimini sağlamak ve ülkemizde sağlık sorunlarına etkin çözümler bulunmasına katkıda bulunmak amacıyla, Türkiye’de faaliyet gösteren araştırmacı ilaç firmaları tarafından 2003 yılında kurulmuştur. AIFD İstanbul’daki merkezi ve Ankara’daki temsilciliği aracılığıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. AIFD üyeleri çağımızda hızla ilerleyen tıp biliminin başta biyogenetik olmak üzere bir çok alanda sunduğu olanaklardan yararlanarak geliştirilen yenilikçi ve orijinal ürünlerin insan yaşamını uzattığını, kalitesini artırdığını ve toplum için değer yarattığını bilerek faaliyetlerinde yenilikçiliğe odaklanırlar. Çalışmalarını dürüstlük, şeffaflık ve hesap verebilir olmak temelinde sürdürürler. AIFD üyeleri, insanlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlık sorunlarına çözüm sunmak öncelikli olmak üzere, topluma karşı tüm sorumluluklarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmek için çalışırlar. AIFD, IFPMA (Uluslararası İlaç Üreticileri ve Dernekleri Federasyonu) ve EFPIA (Avrupa İlaç Sanayi ve Dernekleri Federasyonu) üyesi bir kuruluştur.