Haberler / REIDIN Basın Bültenleri
06.06.2018

Ankara'nın en yaşanabilir ilçesi Çankaya

REIDIN tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye'nin 81 ili genelindeki ilçe ve mahallelerin yaşanabilirlik düzeylerini ortaya koyan Sosyoekonomik Derecelendirme çalışmasına göre, Ankara'nın Çankaya ilçesi Türkiye'nin en yaşanabilir ilk 10 ilçesi arasına 7'nci sıradan girmeyi başardı. A derecesi ile Ankara'nın en yaşanabilir ikinci ilçesi olan Yenimahalle Türkiye genelinde 25'inci olurken, onu B+ derecesiyle Türkiye genelinde 81'inci olan Keçiören izledi.

Refah düzeyi, kültürel seviye, eğitim düzeyi gibi kategorilerdeki çeşitli parametrelere göre, bölgelerin yaşanabilirlik düzeylerini hesaplayan REIDIN Sosyoekonomik Derecelendirme çalışmasında 1.255 mahalle ve 258 ilçe değerlendirildi. Listenin ilk altı ilçesi İstanbul'dan çıkarken, Ankara'nın Çankaya ilçesi 7'nci sıradan ilk 10'a girerek, sosyoekonomik açıdan en yaşanabilir ilçeler arasında yer almayı başardı.

Ankara'nın en yaşanabilir ilçesi Çankaya
2015 – 2017 dönem aralığında Türkiye'nin en yaşanabilir 10 ilçesinden biri olan Çankaya, 2017'de de ilk 10'daki yerini korumasına rağmen, 2015'teki konumundan 2 sıra daha geriye düştü ve 7'inci sırada yer buldu. Ankara'nın en yaşanabilir ikinci ilçesi olan Yenimahalle ise 2015'te Türkiye genelinde 23'üncü sırada yer alırken, 2017'de 25'inci sıraya geriledi. 2017'de il genelinde 3'üncü olan Keçiören, Türkiye genelinde 74'üncü sıradan 81'inci sıraya düştü. Ankara ilçelerinin 2017 SED dereceleri incelendiğinde, en yüksek dağılıma sahip olan derecenin C- ağırlıklı olduğu görüldü.

Mahalle bazında Oran ilk sırada
REIDIN SED bölge kapsamında bulunan 212 Ankara mahallesi arasında refah düzeyi bakımından A derecesi ile ilk sırada yer alan Çankaya ilçesine bağlı Oran Mahallesi, Ankara genelinde en yaşanabilir mahalle olarak öne çıktı. Ülke genelinde 1.255 mahalle arasında 110'uncu sırada yer bulan Oran Mahallesi, 2015 sonuçlarına göre 102 basamak yükseldi. Ankara mahallelerinin 2017 SED dereceleri incelendiğinde, A ve C- aralığında bir dağılıma sahip oldukları görülüyor. Mahalleler odağında oransal olarak en yüksek dağılıma sahip dereceler sırasıyla %36,8 ile C- ve %26,4 ile C durumunda.

REIDIN hakkında
2007'den bu yana, gelişmekte olan piyasalara odaklı, lider bir gayrimenkul bilgi şirketi olarak hizmet veren REIDIN, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri için elde edilmesi zor verilere dayalı gayrimenkul fiyat endeksleri üreten ilk firmadır. Sahibi olduğu büyük miktardaki veriler ile iş ortaklarından gelen bilgileri harmanlarken yapay zeka algoritmaları ve tekniklerini kullanan, veri analizi ve bilimi alanında küresel bir oyuncudur. İş ortaklarına daha iyi stratejik kararlar vermeleri, gelirlerini artırmaları, maliyetlerini düşürmeleri ve rekabette avantaj sağlamaları için yardımcı olan, disiplinler arası veri bilimi ve veri analitiği şirketidir. İş ortakları arasında devlet kurumları, bankalar, sigorta şirketleri, perakende zincirleri, gayrimenkul geliştiricileri, emlak-gayrimenkul danışmanları, yatırım danışmanları ve değerleme uzmanları bulunmaktadır.

REIDIN