Haberler / Adım Adım Basın Bültenleri
02.11.2017

“Adım Adım” iyilik peşindeki koşu hızlı başladı

Adım Adım Yardımseverlik Platformu ile 39. İstanbul Maratonu öncesinde bağış kampanyası başladı. 30 Ekim'de başlatılan kampanyada ilk 3 günde yaklaşık 1.3 milyon TL'lik bağışa ulaşıldı.

Dünyada yardımseverlik koşusu aracılığı ile ve birden fazla sivil toplum kuruluşuna (STK) destek veren ilk dijital kaynak geliştirme platformu olma özelliğini taşıyan İPK (İyilik Peşinde Koş) Platformu aracılığıyla 39. İstanbul Maratonu'nda 26 Kasım 2017'ye kadar üye STK'lar adına bağış yapılabilecek. Geçtiğimiz yıl 28 STK adına bağış yapılabilirken bu yıl 40 STK adına bağışta bulunulabilecek.

Adım Adım ile yardımseverlik koşusu yapan 28 STK, 2016 yılında Türkiye'den aldıkları bireysel bağışın %36'sını yardımseverlik koşusu sayesinde topladılar. 2016 Kasım ayında gerçekleştirilen 38. İstanbul Maratonu'nda toplam 6.731.049 TL'lik bağış toplanarak bir koşudan elde edilen en yüksek bağış tutarına ulaşıldı. İPK Platformuna yeni katılan STK'lar ve kayıtlı gönüllü koşucu sayısının artmasıyla birlikte bu yıl yaklaşık olarak 7.500 gönüllü koşucunun seçtikleri STKlar için kaynak geliştirmesi ve farkındalık arttırması bekleniyor. Adım Adım ilk senesinde 74 koşucu ile yola çıkmıştı. Bu seneki 7.500 gönüllü koşucu ile platform, 10 senede tam 100 kat büyüme başarısı gösterdi. Maratonda elde edilecek bağış miktarının ise 10 milyon TL olması hedefleniyor.

30 Ekim'de başlatılan kampanyada 3 günde yaklaşık 1.3 milyon TL'lik bir rakama ulaşıldı. İstanbul Maratonu öncesinde son 2 haftada 5.500 kampanya oluşturuldu. Daha önce Adım Adım tarihinde 5.500 kampanyanın açılması 7 sene sürdü.

Arzu Kaprol, Cezmi Baskın, Demir Demirkan, Fırat Tanış, Funda Eryiğit, Füsun Erbulak, Hakan Vreslaka, İlker Ayrık, Janset, Jozi Zalma, Meriç Aral, Metin Uca, Leman Sam, Levent Üzümcü, Niyazi Koyuncu, Orhan Aydın, Özgür Mumcu ve Sevinç Erbulak farkındalık sağlamak üzere bu seneki koşu kampanyalarına destek oluyor.

12 Kasım 2017 tarihinde koşulacak olan 39. İstanbul Maratonu için 26 Kasım 2017 tarihine kadar bağış yapılabilecek. Çevrenizdeki koşucuların adına, projesine inandığınız STK için bağış yapabilir ya da İstanbul Maratonu'nda koşarak siz de adımlarınıza anlam katabilirsiniz. Henüz kayıt olmadıysanız 9-10-11 Kasım tarihlerindeki maraton fuarına uğramayı unutmayın.

Siz de destek olmak için tıklayın: https://ipk.adimadim.org/

Adım Adım İPK Platfomu üzerinden 39. İstanbul Maratonu'nda bağış yapılabilecek STK'lar: AÇEV, AKUT, ALİKEV, ALS-MNH Derneği, ATLAS Sağlık Eğitim Vakfı, Başka Bir Okul Mümkün, Bir Dilek Tut Türkiye, Buldan Eğitim ve Dayanışma Vakfı, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Darüşşafaka, Down Sendromu Derneği, Gülmek İyileştirir Derneği, Hayata Destek, Hayat Sende Derneği, KAÇUV, Kadın Dayanışma Vakfı, Kansersiz Yaşam Derneği, Karakutu Derneği, KORUNCUK, Köy Okulları Değişim Ağı, ÖRAV, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar, Sen De Gel, SERÇEV, Şiddetsizlik Merkezi, Sulukule Gönüllüleri Derneği, TEGV, TEMA, TEV, TİDER, TOÇEV, TOFD, TOG, Tohum Otizm Vakfı, TSÇV, Türk Böbrek Vakfı, Türkiye Alzheimer Derneği, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, UNICEF, YenidenBiz

Editöre not: Yardımseverlik koşusu süreci nasıl işliyor?

Koşucu tarafından Adım Adım çatısı altında bulunan STK'lardan ve bu STK'ların bağışa açtığı projelerden biri seçilir. Seçtiği projeye bağış toplamak için koşucu, ülkemizin en yüksek katılımlı yarış organizasyonlarından olan İstanbul Maratonu, Antalya Runatolia Maratonu ya da NB Bozcaada Yarı Maratonu'nda koşabilir. Maratonlardan birine kayıt yaptırdıktan sonra ipk.adimadim.org sitesi üzerinden Adım Adım Yardımseverlik Platformu'na da kayıt olur. Koşucu bundan sonra tüm sosyal çevresine desteklediği ve bağış toplamak üzere koştuğu/yürüdüğü projenin anlatılmasından sorumludur. Adım Adım ayrıca her koşucuya sosyal çevresine duyuru yaparken kullanabileceği ve desteklediği projeye özel hazırlanmış “bağış mektupları” şablonları ve bazı bağış toplama tüyolarını da kendi internet sitesi üzerinden sunar. Bağış yapacak olan herkes, koşucu tarafından gönderilen mektupta belirtilmiş ilgili STK'nın kendisine ait ve yardımseverlik koşusu için özel olarak açılmış hesap numarasına, koşucunun ismini de belirterek bağışlarını yatırır. Adım Adım Yardımseverlik Platformu, bağış toplanması esnasında herhangi bir mali alışverişe karışmamaktadır. Bağış süreci, maratonlardan 15 gün önce başlar ve 15 gün sonrasına kadar devam eder. Bu süre zarfında, tüm koşucular ipk.adimadim.org üzerindeki profillerinden bağışlarını anlık olarak takip edebilirler. Her bağıştan sonra sistem tarafından otomatik olarak bağış sertifikası gönderilir.

Önder Kalkancı

onderk@marjinal.com.tr

ADIM ADIM Hakkında

Adım Adım, Mart 2008'te, yurtdışında ‘charity run' olarak bilinen kolektif yardımseverlik koşusu kavramını Türkiye'de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulan ilk ve halen benzeri olmayan bir sivil toplum oluşumudur. Adım Adım Yardımseverlik Platformu, başta uzun mesafe koşuları olmak üzere yüzme, bisiklet, dağcılık gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla ülkemizin önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak ve tanıtım desteği sağlamaktadır. Adım Adım Yardımseverlik Platformu dört senedir her ayın ilk cumartesi sabahı koşu severleri Belgrad Ormanı'nda buluşturmakta ve iki ayda bir yapılan takım maratonları ile kurumsal takımların oluşmasına ve son yıllarda iyilik peşinde koşan kurum sayısının artmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca yıl boyunca devam eden Çaylak antrenmanları da İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir ve Antalya'daki farklı bölgelerde organize edilmektedir.  Kasım 2017 itibariyle 36.389 gönüllü koşucusu ve 225.200 bağışçı aracılığıyla bünyesinde yer alan STK'lara aktarılan kaynak 25.014.205 TL'ye ulaşmıştır. İyilik peşinde koşan herkes, Adım Adım koşucusu olabilir.

Adım Adım
Adım Adım, Mart 2008’te, yurtdışında ‘charity run’ olarak bilinen kolektif yardımseverlik koşusu kavramını Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulan ilk sivil toplum oluşumudur. Adım Adım Oluşumu, başta uzun mesafe koşuları olmak üzere yüzme, bisiklet, dağcılık gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla ülkemizin önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak ve tanıtım desteği sağlamaktadır. Mart 2015 itibariyle 6 bin gönüllü koşucusu ve 66 bin bağışçı aracılığıyla bünyesinde yer alan STK’lara aktarılan kaynak 9 milyon TL’ye ulaşmıştır. İyilik peşinde koşan herkes, Adım Adım koşucusu olabilir.